Towarzyszu Premierze
Wnioskuję o weryfikację zgodności istnienia Stronnictwa Imperialnej Ekspansji Kolonialnej z Konstytucją Drackiej Republiki Ludowo-Demokratycznej z dnia 1 sierpnia 2026 roku
W związku z prywatnymi i społecznymi obawami o zgodność poglądów reprezentowanych przez Stronnictwo Imperialnej Ekspansji Kolonialnej z konstytucją naszej socjalistycznej ojczyzny, zwracam się z uprzejmą prośbą do Towarzysza Premiera o zweryfikowanie tejże sprawy.
Zgodnie z konstytucją Drackiej Republiki Ludowo-Demokratycznej z dnia 1 sierpnia 2026 roku – artykuł 2. oraz artykuł 8. – nasza ojczyzna jest państwem socjalistycznym, prowadzącym politykę pokojowego współistnienia ze wszystkimi nacjami. W mojej opinii artykuły te są sprzeczne z dogmatami prezentowanymi przez wspomnianą wyżej partię.
1. Samo nazewnictwo partii – "imperialna" oraz "kolonialna" – stoi w wyraźnej opozycji do ideałów opisanych w artykule 2. konstytucji. Imperializm i kolonializm to poglądy charakterystyczne dla zachodnich burżuazji, monarchii oraz państw kapitalistycznych, dążących do wyzysku społeczności lokalnych na rzecz bogacenia się tzw. metropolii. W państwie socjalistycznym taki "kolonializm" nigdy nie może mieć racji bytu – czym innym jest sprawowanie kontroli nad terytoriami zamorskimi (jak chociażby Ijuż Zachodni) i rozwijanie gospodarcze oraz społeczne takich regionów, ku obopólnej korzyści, a czym innym pozyskiwanie terenów i ich wyzyskiwanie.
2. Wyżej wymieniona partia w swoim programie odwołuje się do idei ekspansjonizmu oraz – tu cytat – "Dracja, mimo ogromnego potencjału ludnościowego i gospodarczego, pozostaje terytorialnie zbyt mała" co stanowi bezpośrednie nawiązanie do idei przestrzeni życiowej prezentowanej przez ideologię nazistowską w Niemczech. Tym samym jest to sprzeczne z artykułem 8. konstytucji (który mówi o pokojowym współistnieniu) oraz artykułem 2. konstytucji, w związku z odwoływaniem się do sprzecznej z socjalizmem idei szowinizmu narodowego.
Na podstawie powyższych argumentów wnioskuję o weryfikację złożonego przeze mnie wniosków i w razie wykrycia niezgodności poglądów partii SIEK z konstytucją – wykreślenie jej z rejestru partii. Dracka Republika Ludowo-Demokratyczna winna być zgodnie z konstytucją krajem socjalistycznym, który terytorium swe powiększa celem niesienia dobrobytu całej ludzkości, nie zaś dla zaspokojenia imperialistycznych kapitalistycznych ambicji.
Z wyrazami szacunku