IV ZJAZD DZPR

Awatar użytkownika
Anton Talanov Stempel

ODZNACZENIA

Re: IV ZJAZD DZPR

Post autor: Anton Talanov »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Z góry jeszcze raz dziękuję za tą listę.
Awatar użytkownika
Eryk Hohland Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Eryk Hohland »

to co towarzysze, możemy oficjalnie przejść do 2 podpunktu zjazdu?
Obrazek
Awatar użytkownika
Anton Talanov Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anton Talanov »

Jestem za towarzyszu @Eryk Hohland
Awatar użytkownika
Iwan Lisendorff Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Iwan Lisendorff »

Jestem przeciw, kolidują nam punkty którymi mamy się zająć, ale to się szybko ogarnie. To tak:

Ja zgłaszałem się do punktów 2, 4 (który pomyliłem z 3), 7, 8, 9, 16, 17 i 19.

Towarzysz @Jakubin Kovalinov do 7, 8, 9 i 10.

a Towarzysz @Anton Talanov do 3, 5, 11, 13, 15, 18 i ewentualnie 17 i 19.

zaś dodatkowo zarekomendowałem Towarzysza @Felix Laurent do punktu 1, jako że jest Ministrem Sprawiedliwości.

A więc mamy do uzgodnienia kto bierze punkty 7, 8, 9, 17 i 19. Dodatkowo musimy uzgodnić kto weźmie punkty jeszcze nieprzydzielone czyli 6, 12 i 14.

Po kolei każdy punkt. Siódemka czyli cyfryzacja, Towarzyszu Jakubinie uważam że powinna trafić do mnie albowiem w moim expose zobowiązałem się do ucyfryzowania Dracji i mogę tą obietnicę w ten sposób spełnić. Dodatkowo uważam że powinienem zająć się punktem 9 ponieważ zagadnienie dyplomacji znajduje się w moim zakresie zainteresowań. Z punktem 8 nie mam problemu aby go odstąpić. W sprawie 17 i 19 Towarzysz Talanov powiedział że weźmie je ewentualnie, a 19 jest moim priorytetem więc proszę żebym tym akurat mógł zająć się ja, bo będą to ustawy regulujące przyszłe wybory w DRLD. Numer 17 mogę oddać.

Zostają niezajęte punkty 6, 12 i 14, czyli kolejno transport, zdrowie i bezpieczeństwo żywności oraz środowisko.

Jak to zostanie ustalone możemy przejść dalej.
Awatar użytkownika
Jakubin Kovalinov Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Jakubin Kovalinov »

Transport mogę wziąć i najwyżej 14.
Sekretarz Generalny: Jakubin Kovalinov
Awatar użytkownika
Eryk Hohland Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Eryk Hohland »

dobrze, takie rzeczy omówimy po zjeździe i przejdziemy do kolejnego podpunktu, czyli map. Teraz proszę zabrania któregoś z towarzyszy o zabranie głosu, a na mównice zapraszam premiera jako osobę wybraną przeze mnie osobę do opowiedzenia trochę o projekcie elektronicznych/zwykłych map.
Obrazek
Awatar użytkownika
Iwan Lisendorff Stempel

ODZNACZENIA

Towarzysze, radość mnie wręcz ostatnio rozpiera. Ale zacznijmy od początku. Za pewne widzieliście moje liczne mapy na instytucie kartografii i poza nim. Ich tworzenie było dla mnie bardzo satysfakcjonujące albowiem zajmowałem się tym już od pewnego czasu, a jak wiadomo im lepszym się w coś jest tym bardziej się to lubi. Miałem szczęście miesiące przed zostaniem Premierem Ministrem DRLD nauczyć się mapowania w aplikacji paint.net z którą udało się się stworzyć wszystko co już zobaczyliście, od ogólnych map przedstawiających powierzchnię lasów w Dracji, przez mapę naszego kontynentu - Nordaty, aż po mapę Lewantii.

No ale oczywiście te mapy nie są idealnie, dla mnie nawet wyglądają bardzo amatorsko. Tu nadeszły dwa przełomowe momenty. Pierwszym było zobaczenie postu na forum Edelweiss o programie "inkscape", którym Oberhaupt (zwierzchnik) Edelweiss objaśniał komuś gdzie zrobił mapę jakiegoś miasta. Mapa mi się bardzo spodobała bo widziałem na niej wykorzystane wiele funkcji, poza dostępnymi w paint.necie. Drugim momentem było ujrzenie mapy Krakozji Stepowej, którą tu załączę:

Obrazek

Jest ona przykładem dobrze zrobionej mapy właśnie (tak mi się wydaje na jakieś 90%) w tym programie - inkscape. A więc ku chwale wielkiej nowej Dracji, niepodległej żadnym obcym siłom, chcąc jak najwierniej przedstawić nasze wewnętrzne piękno również zainstalowałem ten program i zacząłem uczyć się jego obsługi by w niedługim czasie stworzyć ładną edytowalną mapę ogólną DRLD.

Pytanie do was Towarzysze, co chcecie aby się na niej znalazło? Nie chodzi mi tu o oczywistości jak ważne miasta, drogi, koleje, lasy, jeziora, rzeki czy coś, ale bardziej kreatywne elementy. Oczywiście nie wszystko będzie na jednej mapie aby uniknąć zbyt wielkiej liczby informacji. Może będą dwie albo trzy, to się zobaczy w zależności co mi tu zaproponujecie. Możecie też wypowiedzieć się w jakichś innych tematach związanych z mapami DRLD.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Cieszę się szczęściem towarzysza , i dziękuję w imieniu całej republiki jak i moim za budowę i wzmacnianie republiki.

Co do mapy to z tego co myślę pomijając miasta lasy koleje itp. To można byłoby załączyć umocnienia na granicy jak na jednej z nowszych map?
Awatar użytkownika
Iwan Lisendorff Stempel

ODZNACZENIA

Mogę to zawrzeć, myślę że da się to ładnie zrobić. Od razu przypomniała mi się jeszcze jedna kwestia którą chciałbym omówić, mianowicie północne terytoria OBPP nad Dracją.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Co z nimi?
Awatar użytkownika
Iwan Lisendorff Stempel

ODZNACZENIA