GENERAŁ MIKHAILOVNY O AKCJI „RUNY”: „NIE OKAŻEMY LITOŚCI TERRORYSTOM”

Awatar użytkownika
Sergei Mikhailovny • Stempel

Post autor: Sergei Mikhailovny »

Dyrektor Generalny SBP w szczerej rozmowie z DPI o zdjęciach z akcji, zatrzymanych i wątku zagranicznym
Wielgród, 24 września 2026 r., godz. 18:00

W wywiadzie udzielonym naszemu portalowi, generał Sergei Vladimirovich Mikhailovny, Dyrektor Generalny Służby Bezpieczeństwa Państwowego, odniósł się do głośnej akcji jednostki „RUNA”, w wyniku której zatrzymano 30 osób podejrzanych o udział w siatce terrorystycznej odpowiedzialnej za zamach na budynek Komitetu Centralnego DZPR. Rozmowa dotyczyła również zdjęć przekazanych mediom, warunków przetrzymywania zatrzymanych oraz błędów analitycznych SBP.

„Zdjęcia przekazałem na własną prośbę”
Generał Mikhailovny potwierdził, że fotografie z akcji — przedstawiające zabezpieczoną broń, narkotyki, materiały wybuchowe oraz zatrzymanych — zostały przekazane mediom dobrowolnie, na jego osobistą prośbę.

– „Nie są one szczegółowe ani niebezpieczne. Broń każdy na oczy widział, narkotyki też. Dałem je, aby pokazać, co Dracja zabezpieczyła z rąk złoczyńców” – powiedział.

Najwięcej emocji budzi ostatnie zdjęcie, na którym widać klęczących zatrzymanych w torbach na głowach, związanych trytytkami z tyłu, a za nimi operatorów „RUNY” z zamazanymi twarzami.

– „Nie interesuje mnie, jak czują się zatrzymani. Są odpowiedzialni za śmierć naszych obywateli. Nie mam zamiaru okazywać im jakiejkolwiek litości poza podstawowymi prawami człowieka. Po drugie — jest to najbardziej bezpieczne dla operatorów. Żaden z nich nic nie będzie w stanie zrobić w takiej pozycji” – podkreślił generał.

Bilans akcji wciąż nieostateczny
Generał potwierdził, że w operacji wzięło udział 30 operatorów „RUNY” wspieranych przez Milicję Ludową. Zaznaczył jednak, że liczby ofiar mogą się jeszcze zmienić.

– „Osoba postrzelona w środek masy ciała, jak karze szkolenie, może umrzeć podczas operacji. Sam nie jestem pewien, czy liczby są ostateczne” – przyznał.

Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami: 3 z 12 terrorystów zginęło na miejscu, 7 z 30 handlarzy poniosło śmierć, 7 osób poddało się bez walki, a reszta została postrzelona i zatrzymana.

SBP przyznaje: „Nie zawsze idzie wszystkie znaki zauważyć”
Dyrektor Generalny odniósł się także do zarzutów, że SBP mogło zapobiec zamachowi. Przyznał, że służba od ponad dwóch miesięcy monitorowała siatkę, ale analitykom nie udało się wychwycić sygnałów zapowiadających atak.

– „Składam kondolencje rodzinom, które straciły ukochanych w tragedii, oraz z całego serca przepraszam w imieniu moich ludzi. Niestety nie zawsze idzie wszystkie znaki zauważyć. Czasami takowych nawet nie ma” – powiedział.

Generał nie chciał komentować wątku zagranicznego.

– „Nie mogę się wypowiedzieć na ten temat” – uciął.

Potwierdził jednak, że zatrzymani to prawdopodobnie osoby bezpośrednio odpowiedzialne za zamach.

„Nie wydam pieniędzy obywateli na to, aby przestępcom było cieplutko i miło”
Najwięcej kontrowersji wzbudziły słowa generała o warunkach przetrzymywania zatrzymanych. Mikhailovny poinformował, że Sąd Najwyższy Dracji wydał zgodę na przetrzymanie podejrzanych na czas nieokreślony — znacznie dłuższy niż 90 dni przewidziane w nowej ustawie antyterrorystycznej.

– „Albo zaczną mówić i pójdą do więzienia, gdzie są o wiele lepsze warunki niż w areszcie, albo będą tam siedzieć do usranej śmierci” – stwierdził.

Zaznaczył, że areszt nie jest przystosowany do długoterminowego przetrzymywania, ale nie zamierza inwestować w jego modernizację.

– „Nie mam zamiaru wydawać pieniędzy obywateli na to, aby przestępcom było cieplutko i miło” – dodał.

Co dalej?
Decyzja o tym, czy proces zatrzymanych będzie otwarty, czy zamknięty, należy do prokuratury.

– „Ja jestem tylko odpowiedzialny za wysłanie jednostek i podpisanie kwitka” – powiedział generał.

SBP nie ujawnia, czy w najbliższych dniach planowane są kolejne operacje wymierzone w siatkę terrorystyczną. Wiadomo jednak, że służby pozostają w stanie podwyższonej gotowości.

Portal DPI będzie informować o dalszym rozwoju wydarzeń.

Autor: Redakcja Drackiego Portalu Informacyjnego

Obrazek
Awatar użytkownika
Iwan Lisendorff • Stempel

ODZNACZENIA

Re: GENERAŁ MIKHAILOVNY O AKCJI „RUNY”: „NIE OKAŻEMY LITOŚCI TERRORYSTOM”

Post autor: Iwan Lisendorff »

No i to jest właśnie profesjonalizm. Takiego Dyrektora SBP nam trzeba. Zgadzam się całkowicie z wyrokiem Sądu Najwyższego, dla takich zbrodniarzy nie będzie żadnej taryfy ulgowej. Kwestią wątpliwą jest czy w ogóle dostaną oni pozwolenie na posiadanie obrońców. Swoją drogą pewnie nikt nie będzie nawet ich chciał przed sądem bronić... Wiadomo teraz że należy im się tylko jedna rzecz - proces.
Awatar użytkownika
Anton Talanov • Stempel

ODZNACZENIA

Re: GENERAŁ MIKHAILOVNY O AKCJI „RUNY”: „NIE OKAŻEMY LITOŚCI TERRORYSTOM”

Post autor: Anton Talanov »

Taka postawa mi się podoba panie towarzyszu Dyrektorze. Oby tak dalej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy Społeczne”