Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana)

Awatar użytkownika
Ronon Dex

Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana)

Post autor: Ronon Dex »

Aktualizacja 13.06.2026

Zawiera następujące zmiany:

1/ Powstanie na nordackim forum Wielkiego Sułtanatu Siyah, kraj zajmuje dwie lokalizacje:
- Mała wysepka koło dawnej Wurstlandii (obecnie to jakaś Wyrtlandia... tez na nordackim forum).
- wycinek wyspy należącej niegdyś do śp. Elderlandu.

Reszta wyspy po Elderlandzie podobno dalej pozostaje we władaniu [cytuję] "głupków ze szkoły głupkowatości" czyli tej Wyrtlandii, która też siedzi na nordackim forum. Szczegółów nie znam - informacje z drugiej ręki, bo ja się brzydzę na nordackie forum wchodzić. Ja tylko kolorki nanoszę na mapę i mogę jedynie apelować aby to zabić zanim zacznie się rozmnażać

2/ Dracka Republika Ludowo-Demokratyczna utworzyła sobie na Ijużu (jeszcze wtedy tak się nazywał) terytorium zamorskie.

3/ Na kontynencie do niedawna zwanym Ijuż powstała organizacja zrzeszająca państwa kontynentu, która wzorem Vaarlandu ma zamiar zmuszać do uzgodnienia i akceptacji z nią jakichkolwiek nowych zajęć ziemi na kontynencie. Przy okazji zmienili nazwę kontynentu na Lewantia.

Biorąc pod uwagę to co się dziej ostatnio z zajmowaniem ziemi przez kolejne "narracyjne" v-państwa tworzone przez tych samych ludzi (a i słychać coś o klonach nawet) moim zdaniem jest to słuszna decyzja. Więc informuję, że tak jak na Vaarlandzie, tak i od dzisiaj na Lewantii nie naniosę niczego nowego bez informacji o akceptacji tego przez kontynentalną organizację.

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Obrazek
Archont Rodecji
Gubernator Oceanii Leockiej

Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Awatar użytkownika
Iwan Paliwow

Re: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana)

Post autor: Iwan Paliwow »

Dziękujemy za Twoją publikacje mapy również u nas :D to wiele dla nas znaczy.

W kwestii Lewantii to nie mamy dokładnego wpisu który by mówił, że jedynie za zgodą reszty państw inne może tam powstać. Tutaj jest opisana tyllko konsultacja, nie jak w Vaarlandzie no ale dobra. Jak tak im napiszesz to może chociaż będą nas informować, a my pewnie i tak się zgodzimy.
Awatar użytkownika
Ronon Dex

Aktualizacja 22.07.2026

Zawiera następujące zmiany:

1/ Powstanie na Imamatu Rafānu:
- lokalizacja to dawny kawałek terenu po Al-Rajn, pomiędzy Teutonia i Wandystanem.
- Mikronacja funkcjonuje na Telegramie i ma stronę informacyjną.

2/ Elderland postanowił się odrodzić... na razie na telegramie, reszta ma być z czasem upubliczniona.
- W związku z powyższym na wniosek założyciela/odrodziciela Simona McMelkora kształt wysp został przywrócony do stanu... w sumie nie końca wiem z jakiego okresu, robiłem to wg przesłanej mi mapy.

3/ W związku z pkt.2 dotychczasowa lokalizacja części Siyah uległa zmianie.
- trzeba było dorysować nową wyspę w okolicy Elderlandu.

Kwestia odrodzenia Elderandu oraz konfliktu o piksele z Siyah to dość długi temat... po paru dniach "przepychanek" udało mi się namówić reprezentantów zwaśnionych stron do zawarcia kompromisu, którego efektem są właśnie zmiany opisane w punktach 2 i 3. jak ktoś ma chęci i  cierpliwość to można o tym poczytać tutaj (Forum Bialenii) i tutaj (Forum Bastion) - bo zwaśnione strony to nawet na to same forum nie wchodziły.

4/ Księstwo Sarmacji i Republika Bialeńska objęły opieką trzy lądy na zachodzie... w sumie głównie w celu powstrzymania tego szaleństwa z mnożeniem "narracyjnych państewek". Treść dokumentu jest tutaj (Forum Sarmacji) - nie będę się rozwodził, bo tam wszystko jest opisane.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Archont Rodecji

Awatar użytkownika
Jakubin Kovalinov

Post autor: Jakubin Kovalinov »

bardzo dziękujemy za informacje na naszym forum :D , naprawdę nam miło że nas dostrzegasz.
Sekretarz Generalny: Jakubin Kovalinov
Awatar użytkownika
Ronon Dex

Aktualizacja 26.07.2026

Zawiera jedną zmianę:

Powstanie na Królestwa Athos - państwa, które powstało z części terenu zajmowanego dotychczas przez Ligę Morską i Kolonialną.

Strona:
https://athos.org.pl/index.php

Forum:
https://athos.org.pl/forum/

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Archont Rodecji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy Zewnętrzne”