Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku
II Zjazd Rady Lewantii
- Jakubin Kovalinov
Re: II Zjazd Rady Lewantii
W takim razie sądzę że, możemy przejść do następnego podpunktu czyli mapa kontynentu z opisanymi morzami , cieśninami oceanem itp. nie jest to temat konieczny ale sądzę że fajnie by było ową mapę posiadać.
Sekretarz Generalny: Jakubin Kovalinov
- Jakubin Kovalinov
Można jak najbardziej , tylko co ile albo kiedy?Yasmin pisze: śr sie 05, 2026 7:00 pm Chyba wszyscy się zgadzają. Jeśli mogłabym się wtrącić to zaproponuje debatę nad zorganizowaniem jakiegoś wydarzenia kontynentalnego. Możemy obchodzić np. tydzień Lewantii.
- Ludwik Dalkowski
Proponuję wprowadzić niepisaną zasadę aby gospodarz zjazdu wskazywał jedną osobę, która będzie pełniła rolę swego rodzaju marszałka. Osoba ta będzie prowadzić spotkanie zgodnie z agendą, przeprowadzać głosowania itd.
W sprawie mapy proponuje, by każdy przedstawił swoje propozycje. Warto zachować elementy dziewicze kontynentu.
Bhanarat - teraz mamy tam tropiki, można iść w tym kierunku. Choć nie wiem dlaczego ale nazwa tego kraju przywołuje mi na myśl klimaty arabskie.
Pozostałe rejony możemy nazywać odpowiednio do klimatu naszych mikronacji w zależności od położenia.
W sprawie mapy proponuje, by każdy przedstawił swoje propozycje. Warto zachować elementy dziewicze kontynentu.
Tereny po Sandghi - tu można użyć nazw odwołujących się do nazewnictwa Chińskiego, Indyjskiego.Dawne państwa znajdujące się na kontynencie Ijuż:
Sandghi - ,,Kraj będzie wzorowany na starożytnych Chinach i Indiach z nutką wspólczesnej demokracji."
Bhanarat - nic nie znalazłem niestety.
Arenstar - również brak informacji.
Bhanarat - teraz mamy tam tropiki, można iść w tym kierunku. Choć nie wiem dlaczego ale nazwa tego kraju przywołuje mi na myśl klimaty arabskie.
Pozostałe rejony możemy nazywać odpowiednio do klimatu naszych mikronacji w zależności od położenia.
- Ludwik Dalkowski

To oczywiście początkowy projekt. Wpisałem na mapę nazwę wyspy (na której leży Tureden). Wody na północ od Turedneu aż do wybrzeży przy Radioactive Smile i al-Qamar nazwałem morzem Edeńskim ale jeśli ktoś ma zastrzeżenia możemy zmienić. Dobrze zacząć od nazw ewentualnych mórz, wysp, cieśnin, zatok.
- Jakubin Kovalinov
co do Marszałka mógłby nim zostać @Iwan Paliwow . Oczywiście jeżeli się zgodzi.
- Ludwik Dalkowski
Myślę, że to najlepszy wybór aby został nim Pan Paliwow. Zaproponuje jeszcze aby podzielić nieco kontynent i każdy przedstawiciel przedstawi propozycje nazw geograficznych najbliżej swojego państwa (również na o.b.p.p.).
Wyspa Bhanarat - Dracja
Wyspa Sandghi - Radioactive Smile i al-Qamar
Wyspa 1 i 2 - Radioactive Smile i al-Qamar
Wyspa 3 - wspólnie.
Tureden zajmuje tylko jedną wyspę ale chętnie pomogę.
Wyspa Bhanarat - Dracja
Wyspa Sandghi - Radioactive Smile i al-Qamar
Wyspa 1 i 2 - Radioactive Smile i al-Qamar
Wyspa 3 - wspólnie.
Tureden zajmuje tylko jedną wyspę ale chętnie pomogę.
- Leszek Ebe-Grüner
Wszystko pięknie tylko jak wybieramy Marszałka? I proponuje, by była uczciwa waga głosów, to nie aż 4 z Dracji głosuje, tylko @Iwan Paliwow jako Kolonizator tej wyspy.Ludwik Dalkowski pisze: śr sie 05, 2026 8:14 pm Proponuję wprowadzić niepisaną zasadę aby gospodarz zjazdu wskazywał jedną osobę, która będzie pełniła rolę swego rodzaju marszałka. Osoba ta będzie prowadzić spotkanie zgodnie z agendą, przeprowadzać głosowania itd.
Tereny po Sandghi - tu można użyć nazw odwołujących się do nazewnictwa Chińskiego, Indyjskiego.Dawne państwa znajdujące się na kontynencie Ijuż:
Sandghi - ,,Kraj będzie wzorowany na starożytnych Chinach i Indiach z nutką wspólczesnej demokracji."
Bhanarat - nic nie znalazłem niestety.
Arenstar - również brak informacji.
Natomiast mój głos idzie na pana Ludwika Dalkowskiego. Ufam że on też potrafi prowadzić jako Marszałek. @Iwan Paliwow masz decydujący głos.
- Iwan Paliwow
Dobry pomysł, można zorganizować coś takiego że przedstawiciele nacji zjeżdżają się na jedno forum wymienić ostatnimi przemyśleniami i wydarzeniami na ich forach w celu jakiejś integracji. Zebrania mogły by odbywać się sporadycznie, jubileuszowo, ale nie za często i rotacyjnie na różnych forach państw Rady. Można by promować takie wydarzenia poza kontynentem, aby sprawiały wrażenie prestiżowych i wysyłać zaproszenia pojedynczym osobom na takie spotkania. Z takimi działaniami uczynilibyśmy Lewantię równą innym kontynentom, pomimo że niedawno nie było tam żadnych nacji.Yasmin pisze: śr sie 05, 2026 7:00 pm Chyba wszyscy się zgadzają. Jeśli mogłabym się wtrącić to zaproponuje debatę nad zorganizowaniem jakiegoś wydarzenia kontynentalnego. Możemy obchodzić np. tydzień Lewantii.
W sprawie mapy to jestem w stanie taką przygotować, nazwy mórz jeszcze są oczywiście do przedyskutowania, chociaż myślę że większość osób będą interesować te morza z którymi sami sąsiadują i tak wypełni się całą mapę.
Co do marszałka to nawet nie myślałem o czymś takim, ale można coś takiego stworzyć, tylko bardziej nie skłaniam się ku głosowaniu na każdym zjeździe, a po prostu tym że aktualny gospodarz nadzoruje obrady. Jak już ustaliliśmy w Królestwie Turedenu, będzie się odbywała rotacja przy następnych zjazdach i następnym gospodarzem będzie Królestwo Turedenu, a prawdopodobnie następnym Sułtanat. Z zebraniami może być podobnie.
- Iwan Paliwow
No i jeszcze oczywiście przy głosowaniach liczy się jeden głos z każdego państwa, tak, to że u nas jest więcej osób, kiedy my jesteśmy gospodarzami jest naturalne ale nic nie zmienia, a tylko daje cenne opinie. Tak samo prawdopodobnie będzie w innych nacjach.
- Leszek Ebe-Grüner
Tzw.Marszałek Rotacyjny. Dobra ale dalej zjazdy będą się pojawiać dopiero na prośbę kogoś bez zmian, tak jak w traktacie ustaliliśmy? Co do głosowań, zawsze możemy się ograniczyć do minimum, czyli tylko w tych które uznamy za prioryterowe, wszystkie pozostałe były by faktycznie tylko za pomocą dyskusji.Iwan Paliwow pisze: śr sie 05, 2026 9:15 pmDobry pomysł, można zorganizować coś takiego że przedstawiciele nacji zjeżdżają się na jedno forum wymienić ostatnimi przemyśleniami i wydarzeniami na ich forach w celu jakiejś integracji. Zebrania mogły by odbywać się sporadycznie, jubileuszowo, ale nie za często i rotacyjnie na różnych forach państw Rady. Można by promować takie wydarzenia poza kontynentem, aby sprawiały wrażenie prestiżowych i wysyłać zaproszenia pojedynczym osobom na takie spotkania. Z takimi działaniami uczynilibyśmy Lewantię równą innym kontynentom, pomimo że niedawno nie było tam żadnych nacji.Yasmin pisze: śr sie 05, 2026 7:00 pm Chyba wszyscy się zgadzają. Jeśli mogłabym się wtrącić to zaproponuje debatę nad zorganizowaniem jakiegoś wydarzenia kontynentalnego. Możemy obchodzić np. tydzień Lewantii.
W sprawie mapy to jestem w stanie taką przygotować, nazwy mórz jeszcze są oczywiście do przedyskutowania, chociaż myślę że większość osób będą interesować te morza z którymi sami sąsiadują i tak wypełni się całą mapę.
Co do marszałka to nawet nie myślałem o czymś takim, ale można coś takiego stworzyć, tylko bardziej nie skłaniam się ku głosowaniu na każdym zjeździe, a po prostu tym że aktualny gospodarz nadzoruje obrady. Jak już ustaliliśmy w Królestwie Turedenu, będzie się odbywała rotacja przy następnych zjazdach i następnym gospodarzem będzie Królestwo Turedenu, a prawdopodobnie następnym Sułtanat. Z zebraniami może być podobnie.
Co do kolejności, jak najbardziej możemy zrobić że Królestwo Tureden, a potem Sułtanat jako następny.
Jak chodzi o wyspy, to tak zgadzam się, z Sułtanatem już się dogadam odnośnie nazw wysp. Jak wiecie jestem otwarty na nazwy, tak jak to było z nazwą kontynentu Lewantia zaproponowaną przez Iwana Paliwowa. Oczywiście sam też postaram się wymyśleć nazw wysp.
Jako że powoli się formuje jednak nasz kontynent, a jak wiecie jestem fanem sportu. Co prawda niekoniecznie piłki nożnej, ale patrząc na popularność, to chcielibyście utworzyć Ligę Piłkarską Lewantii? Oczywiście rzucam w eter jako luźna moja propozycja.
- Iwan Paliwow
Tak, zjazdy by były na prośbę, w ważnych kwestiach jak nowa nacja, a na przykład jakieś wydarzenia jak tydzień Lewantii czy coś w tym stylu sporadycznie, nacje mogłyby organizować zapraszając jak chcą.
Myślę że resztę tej dyskusji będzie można poświęcić na nazwy mórz czy wysp i potem jak się uzbiera to wykonam mapę (@Leszek Ebe-Grüner o mapie surowców dla CIebie pamiętam cały czas
)
W sprawie ligi piłkarskiej to sam się tym nie interesuję, ale pomysł bardzo dobry i wiem że sprawdziłbyś się w jego realizacji. Także jest pole do działania.
Myślę że resztę tej dyskusji będzie można poświęcić na nazwy mórz czy wysp i potem jak się uzbiera to wykonam mapę (@Leszek Ebe-Grüner o mapie surowców dla CIebie pamiętam cały czas
W sprawie ligi piłkarskiej to sam się tym nie interesuję, ale pomysł bardzo dobry i wiem że sprawdziłbyś się w jego realizacji. Także jest pole do działania.