1 Posiedzenie Rady Zespołu od spraw Planu Rozwoju Gospodarczej na okres 2026-2027

Awatar użytkownika
Anton Talanov Stempel

ODZNACZENIA

Re: 1 Posiedzenie Rady Zespołu od spraw Planu Rozwoju Gospodarczej na okres 2026-2027

Post autor: Anton Talanov »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

No to się umawiany :D
Awatar użytkownika
Anton Talanov Stempel

ODZNACZENIA

Re: 1 Posiedzenie Rady Zespołu od spraw Planu Rozwoju Gospodarczej na okres 2026-2027

Dobra, skoro omówiłem od razu w punkcie 2 punkt 3 posiedzenia to przejdźmy od razu do wolnych pytań.
Awatar użytkownika
Iwan Lisendorff Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Iwan Lisendorff »

Nie zgłaszam i zgłaszam potrzebę rozpoczęcia dyskusji na temat finansów. Drodzy Państwo, państwo nie ma z czego żyć, dosłownie. Ustawa o podatkach i opłatach sprzed paru miesięcy, pomimo że miała regulować te kwestie i jestem bardzo wdzięczny Panu Talanovowi za pełnienie funkcji ministra od wszystkiego przez bardzo długi czas, ale ta kwestia jest w końcu do ponownego szczegółowego unormowania.

Zapewne widzieli państwo mój Kodeks Podatkowy oraz Ustawę o Drackiej Administracji Skarbowej, ale to dopiero nasz start. Państwo nasze najwspanialsze potrzebuje stałego źródła dochodów publicznych. Oczywiście, że dużą z tego część przynosić nam będą przedsiębiorstwa państwowe, jednak nie możemy się na nich opierać. Potrzebujemy podatku dochodowego aby zwiększyć równość klasową, podatku od wartości dodanej, aby finansować naszą działalność interwencjonistyczno-protekcyjną w gospodarkę, potrzebujemy akcyzy aby dochód z niej przeznaczyć na zdrowie obywateli, potrzebujemy podatku od plastiku, aby zapewnić konserwację naszych wspaniałych lasów.

Do tego oczywiście jakie podatki będziemy mieć w naszej kochanej Dracji jeszcze dojdziemy i to właśnie przez dyskusję tutaj do której chciałbym Państwa zmobilizować. Jakie podatki będziemy mieć, ile będą wynosić, kogo będą obejmować i na co je przeznaczymy. To podstawa silnej Republiki. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Anton Talanov Stempel

ODZNACZENIA

Jest to bardzo ważny temat do omówienia. Jeżeli miałbym coś doradzić to trzeba znaleźć osobę, która będzie zarządzała ministerstwem finansów. Państwo potrzebuje silnego pieniądza oraz stabilności.
Awatar użytkownika
Iwan Lisendorff Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Iwan Lisendorff »

Temat niedoboru ministrów też jest ważny. Na ten moment proponuję podział:
- M. Spraw Zagranicznych - Ja oraz Sekretarz Generalny,
- M. Obrony - Sekretarz Generalny,
- M. Narodu - Ja,
- M. Gospodarki - Pan Talanov,
- M. Finansów - Ja i Pan Talanov,
- M. Sprawiedliwości - Pan Laurent,
- M. Komunikacji - Pan Talanov.
Awatar użytkownika
Anton Talanov Stempel

ODZNACZENIA

Jestem za tym.
Awatar użytkownika
Anton Talanov Stempel

ODZNACZENIA

Skoro nie ma więcej pytań to zamykam posiedzenie.
Dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sala Obrad”