spotykamy się dziś w miejscu, gdzie codziennie widać prawdziwą pracę człowieka. Tutaj, pośród lasów, najlepiej widać, że gospodarka nie składa się wyłącznie z liczb, planów i dokumentów. Za każdym wynikiem stoją ludzie, ich wysiłek, doświadczenie i codzienna praca.
Chcę dziś podziękować wam, drwalom, za waszą ciężką i potrzebną pracę. Wiem, że praca w lesie wymaga siły, odpowiedzialności i doświadczenia. To wy każdego dnia dbacie o to, aby surowiec trafiał dalej do przemysłu i aby gospodarka mogła funkcjonować.
Jako przewodniczący NKL chcę jednak mówić nie tylko o wynikach. Chcę mówić również o człowieku pracy. Państwo socjalistyczne musi pamiętać, że gospodarka jest dla ludzi, a nie ludzie dla gospodarki. Jeżeli oczekujemy od robotnika dobrej pracy, musimy zapewnić mu godne warunki, bezpieczeństwo i szacunek.
Nie przyjechałem tutaj wygłaszać słów zza biurka. Przyjechałem porozmawiać z ludźmi, którzy wykonują tę pracę każdego dnia. Chcę słuchać waszych uwag, problemów i propozycji. Reforma państwa i gospodarki nie może być prowadzona bez udziału tych, którzy swoją pracą tę gospodarkę tworzą.
Towarzysze, państwo jest silne nie wtedy, gdy mówi najgłośniej, lecz wtedy, gdy potrafi słuchać swoich obywateli.
Dlatego pracujmy razem, rozsądniej, bezpieczniej i z myślą o przyszłości.
Dziękuję wam za waszą pracę.