Ostrzeżenie przed fałszerstwami NUI.

Awatar użytkownika
Ronon Dex

Ostrzeżenie przed fałszerstwami NUI.

Post autor: Ronon Dex »

Na ściekowym (bo obecnym stanie rzeczy inaczej tego miejsca nazwać już nie można) forum Nordackiej Unii Informatycznej posunięto się do czegoś, z czym nie spotkałem się podczas kilkunastoletniej działalności w mikroświecie.

Pojawiają się tam sfałszowane zrzuty ekranu, którymi ilustrują sobie tematy. Mechanizm polega na tym, że umieszcza się fałszywe teksty wypowiedzi obywateli innych v-krajów (w tym przypadku Andrzeja Ordyńskiego i moją oraz McMelkora) - które nigdy nie miały miejsca, ale upozorowane tak, by wyglądały jak rzeczywiste wypowiedzi.

Na razie mam informację o tym, że dotyczy to forum Republiki Bialeńskiej oraz forum Dreamlandu i Scholandii, ale ponieważ nie jestem zarejestrowany i nie bywam w tamtym miejscu to nie wiem czy nie jest tego więcej lub nie pojawią się kolejne, skoro "odkryli" jak to stosunkowo łatwo robić.

Przez lata działalności spotykałem się z różnymi waśniami pomiędzy v-państwami czy poszczególnymi osobami - ale jeszcze nikt chyba nie posuwał się do takich fałszerstw cudzych wypowiedzi w taki sposób (choć technicznie to wykonalne i nawet nietrudne). Owszem zdarzało się "wyrywanie z kontekstu", co miało sprawiać wrażenie nieco innego wydźwięku wypowiedzi adwersarza - ale raczej nie było bezczelnych fałszerstw tego typu. To sytuacja chyba w mikroświecie bez precedensu. Od dawna można zauważyć spadek jakości w mikro... ale forum NUI przeszło już na "wyższy poziom" tej degeneracji.

W każdym razie ostrzegam tych, którzy na forum Nordackiej Unii Informatycznej bywają lub otrzymują jakieś informacje z tego forum - że to co tam można wyczytać jest całkowicie niewiarygodne, po prostu zwyczajnie fałszują wypowiedzi innych mikronautów.

Przekazano mi link do jednego z fałszerstw, które dotyczy m.in. mojej wypowiedzi - ponieważ jednak "złapani za rękę" mogą to usunąć, to załączam zrzut ekranu. Są tam trzy rzekome wypowiedzi - dwie z RB i jedna z Dreamlandu: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101 ... 840761.png i https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101 ... 840764.png

Ostrzegam wszystkich przed tamtym miejscem (chociaż, aby nuiczycy czy jak tam ich nazwać... mogli wstawić fałszywkę z Wami wcale nie musicie tam być zarejestrowani), a przede wszystkim przed czerpaniem z tamtego miejsca jakichkolwiek informacji - są fałszywe, ale skali tego procederu nie znam.
Ostatnio zmieniony czw lip 23, 2026 4:13 pm przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Archont Rodecji
Gubernator Oceanii Leockiej

Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Awatar użytkownika
Jakubin Kovalinov

Re: Ostrzeżenie przed fałszerstwami NUI.

Post autor: Jakubin Kovalinov »

Dobrze dziękujemy za ostrzeżenie , i co do tego screena muszę się z tobą skontaktować na pv gdyż wiem kto za tym stoi. Ta osoba nie raz zrobiła już problem w mikro.
Sekretarz Generalny: Jakubin Kovalinov
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ambasada Federacji Rodecji”