Nazywam się Alejandro Navarro. Nie jestem ministrem, posłem ani osobą piastującą wysokie stanowisko. Jestem zwykłym obywatelem i studentem, który wierzy, że każdy ma prawo zabrać głos w sprawach ważnych dla przyszłości naszego kraju.
Zwracam się do Państwa z apelem o podjęcie zdecydowanych działań na rzecz rozwoju edukacji na ziemiach Ijużu, w szczególności poprzez budowę nowych szkół oraz organizację powszechnych programów nauczania dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
Podczas rozmów z mieszkańcami różnych regionów Ijużu zauważyłem problem, którego nie można dłużej ignorować. Wciąż istnieje wiele osób, które nie potrafią czytać ani pisać, a część obywateli nie zna w wystarczającym stopniu języka drackiego. To nie jest ich wina ani powód do wstydu. To wyzwanie, któremu jako państwo powinniśmy wspólnie sprostać.
Bez edukacji trudno mówić o równych szansach. Człowiek, który nie potrafi przeczytać urzędowego pisma, zrozumieć instrukcji czy napisać prostego podania, każdego dnia napotyka bariery, których można uniknąć poprzez dostęp do nauki.
Dlatego apeluję o budowę nowych szkół tam, gdzie są one najbardziej potrzebne, o tworzenie kursów nauki języka drackiego dla dorosłych oraz o programy walki z analfabetyzmem. Edukacja nie powinna być przywilejem mieszkańców największych miast, powinna być prawem każdego obywatela, niezależnie od miejsca zamieszkania i wieku.